Juurta jaksain

Viikko sitten keskiviikkona, katsottuamme jakson Topchefiä, päätin tehdä oman leipäjuuren. Hapanjuuri ei valmistu aivan hetkessä, vaan sitä pitää työstää viisi päivää. Sunnuntaina saimme vihdoin leipää, joka oli tehty juurta jaksain.

leipajuuri

Juuren ja maukkaan kauraleivän ohjeet ovat Leivän juurilla -kirjasta.

Vehnäjuuri

  • Päivä 1: Sekoita 2 desiä vettä ja 2½ desiä vehnäjauhoja keskenään. Pane kansi päälle ja säilytä lämpimässä paikassa.
  • Päivä 2: Vatkaa tai sekoita juurta.
  • Päivä 3: Lisää desi vettä ja ½ desiä vehnäjauhoja. Vatkaa hyvin, pane kansi päälle ja pidä lämpimässä paikassa vuorokausi.
  • Päivä 4: Lisää desi vettä ja ½ desiä vehnäjauhoja. Vatkaa hyvin, pane kansi päälle ja pidä lämpimässä paikassa vuorokausi.
  • Päivä 5: Vatkaa juurta ja siirrä se jääkaappiin. Nyt se on käyttövalmista.

Vehnäjuurta pitää ”syöttää” ja jatkaa jokaisen käytön jälkeen. Lisää juureen jokaisen käyttökerran jälkeen yhtä paljon vettä ja jauhoja. Pidä juurta huoneenlämmössä vuorokausi ja pane se sen jälkeen taas jääkaappiin. Ellet käytä juurta, sitä pitää ”syöttää”. Ota osa juuresta pois ja lisää siihen vettä ja jauhoja.

leipajuuri2

Kauraleipä

  • 2 dl vehnäjuurta
  • 4 dl vettä
  • 1 tl hiivaa
  • 2 tl vaaleaa siirappia
  • 3 dl (150g) kaurahiutaleita
  • noin 7 dl (420g) täysjyvävehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa

Pane vehnäjuuri, vesi, hiiva ja siirappi kulhoon. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää kaurahiutaleet ja suurin osa vehnäjauhoista vähitellen. Säästä vähän jauhoja leipomiseen. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa noin 10 minuuttia tai käsin noin 20 minuuttia. Sekoita lopuksi joukkoon suola. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä kulho leivinliinalla. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä vähintään 2 tuntia, mieluummin pidempäänkin.

Kumoa kuohkea taikina jauhotetulle alustalle. Älä vaivaa taikinaa vaan jaa se terävällä veitsellä kahteen osaan. Ripottele päälle jauhoja ja nosta leivät leivinpaperille. Tee leipiin terävällä vetisellä muutama viilto ja anna kohota leivinliinalla peitettyinä noin puoli tuntia.

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja lämmitä pelti uunissa. Ota kuuma pelti uunista ja nosta leivät leivinpaperin avulla pellille. Pane pelti uunin alimmalle tasolle ja suihkuta uuniin vettä. Paista leipiä 10 minuuttia kuumassa uunissa. Vähennä lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Anna leipien jäähtyä ritilällä.

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. Eija sanoo:

    Leivinuunissa kokeiltavaa 🙂 …. Eija

    1. paulahuu sanoo:

      siellä onnistuisi varmasti vielä paremmin, sillä 250 asteen lämpö meinasi käräyttää leivinpaperit!

  2. Aija sanoo:

    Kiertoilmauunissa kaksi leipää ja kumpikin omalle pellille ensin 230 astetta 13 min. ja sitten 180 astetta noin 20 min. Onnistui ja erinomaista!!!!!

    1. paulahuu sanoo:

      loistavaa! tämä juuri pidetään siis hengissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s